Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Únik nekorektních informací v České televizi! Mýty a realita.

ČT 24 v rámci magazínu Focus on Europe německé veřejnoprávní televize Deutsche Welle odvysílala dne 19.3.2016 dokument o norském Barnevernu. Na tom by nebylo nic divného,

neboť poslední měsíce se tato norská instituce "těší" nebývalému zájmu širší veřejnosti. Reportáž ovšem nastínila naprosto odlišný obraz o neblaze proslulé norské sociálce Barnevern než ten, který nám ČT přinesla před třemi týdny v pořadu 168 hodin. Reportáž ČT nazvaná Norské mýty se zaměřila na vyvracení údajných mýtů, které o norském systému ochrany děti v Česku kolují a to díky manipulátorům šířícím bludy a nepravdy. 

 

Reportáž Norské mýty (ČT) byla uvedena záběry z letošní lednové pražské demonstrace proti Barnevernu, jež moderátorka pořadu komentovala jako organizovaný odpor proti Norsku, který pobouřil nejednoho Čecha žijícího v Norsku. Pár rozhořčených Češek žijících v Norsku pak v této reportáži vystoupilo a snažilo se vyvrátit několik údajných mýtů o Barnevernu. Barnevern byl představen jako přátelská organizace pomáhající rodinám, které se dostanou do nějakých nesnází (např. matka samoživitelka po rozchodu s partnerem). V této souvislosti mě zaujalo slovní spojení, které použil chlapec české matky žijící v Norsku, když se rozplýval nad návštěvou sociálních pracovnic, které mu dávaly hezké otázky. Lidé, kteří kritizují praxi Barnevernu, byli v reportáži vykresleni jako lidé mnohdy nedostatečně jazykově vybavení, z nichž někteří v Norsku nikdy nebyli a na základě nepodložených a neověřených informací matou veřejnost a šíří bludy. Kontrast, o který se ČT pokusila, tedy Češi žijící daleko od Norska bez základních vědomostí o fungování Barnevernu versus norské Češky, které jsou do problematiky fungování Barnevernu zasvěcené a jsou tedy oprávněné o něm podat pravdivý obraz, byl evidentní. 

 

Magazín DW - Focus on Europe (vydání s datem 9.3.2016) na rozdíl od ČT přinesl rozhovor také s rodiči, kterým Barnevern dítě odebral. Na kameru vystoupili rodiče, jímž bylo preventivně odebráno týdenní novorozeně. Takže žádná selanka s přátelskou atmosférou a hezkými otázkami. Naopak, tvrdá realita, kdy vzali rodině dítě proto, že jeho otec (sám na základě tvrdých norských zákonů vyrůstající v dětských domovech) měl pošramocenou minulost a podle úředníků by byl nebezpečný jak pro dítě, tak pro matku.  Úředníci Barnevernu nejprve zamezili otci styk s matkou a dítětem, a po týdnu naznali, že i matka by byla pro dceru nebezpečná, neboť v době před narozením dcery zavolali sousedé na rodinu policii, protože byl u nich doma hluk. Dceru tedy odebrali a svěřili pěstounům. .......... Kolik lidí má ale pošramocenou minulost, nějaký škraloup z mládí či konflikt se zákonem. Odsoudíme ale všechny tyto lidi k tomu, aby nikdy neměli právo mít děti, respektive jim je raději preventivně sebereme? To už bychom je v rámci prevence také mohli nechat kastrovat.

 

Německá reportáž přinesla rozhovory s bývalou a stávající pracovnicí norské sociální služby.  Bývalá pracovnice Barnevernu uvedla, že se rozhodla tuto práci opustit, neboť nemohla dále snášet zaběhnutou praxi, kdy místo toho, aby se  skutečně pomáhalo rodinám s dětmi, se klade hlavní důraz na to, aby bylo co nejrychleji odebíráno co nejvíce dětí z biologických rodin a svěřováno pěstounům. Promluvila o tom, že na norských sociálních úřadech jsou vedeny seznamy rodin, o které se mají pracovníci zajímat. Seznamy zahrnují zejména osamělé, nemocné či  nezaměstnané matky, matky mající děti s více partnery nebo rodiče, kteří nemají příbuzné. Stávající sociální úřednice řekla, že Norsko má svou vlastní definici toho, co je pro dítě nejlepší, která je jasná  a snadno pochopitelná pro ty, kdo v Norsku žijí. Ti, kdo ji přestoupí, pak musí počítat s kulturním konfliktem.  Slova  "definice nejlepšího pro dítě" působila velice zvláštně v kontrastu s předchozím záběrem na několik policistů, kteří znehybňují 15 letou dívku jen proto, že nechtěla odejít od svých biologických rodičů. 

 

Norský psycholog Einar Salvesen v německé reportáži promluvil o tom, že výchova dětí je v Norsku prostě "nastavena jinak" a zejména u přistěhovaleckých rodin může dojít ke kulturnímu střetu. Kulturním střetem měl na mysli bití dětí, které je v Norsku tabu. (Tento psycholog současně vystupoval v reportáži  ČT Norské mýty, kdy se snažil uvést na pravou míru údajný mýtus, že se před dítětem nesmí pít alkohol.) Norský právník Olav Sylte pak pro německou televizi uvedl, že norské úřady dělají mnoho věcí špatně, neboť mezinárodní právo říká, že by se neměly odebírat děti z rodin, když to není nutné. Současně dodal, že má za to, že v Norsku je hodně případů, kdy odebrání dětí opravdu nebylo nutné.

 

Německá televize také v reportáži ukázala záběry z několika demonstrací s komentářem, že se konaly v několika zemích. Tato zásadní informace pak dementuje pohled nejen České televize na české demonstranty či "bojovníky" proti Barnevernu, kterým je předhazováno, že jejich kritika norského sociálního systému pramení z jakýchkoliv osobních důvodů nenávidět Norsko.  Vzhledem k tomu, že se protesty konaly ve 20 zemích světa a celkově se jich zúčastnilo přes 70 tisíc lidí, dostává "teorie o spiknutí několika Čechů proti Norsku" vážné trhliny.

 

Desítky let se v různých koutech světa aplikuje praxe, že pokud je dítě vážně ohroženo na zdraví, životě či prostě při jeho vývoji, tak je z rodiny odebráno. Ještě nikdy se ale proti žádným sociálním úřadům, které z těchto důvodů děti odebírají, takhle neprotestovalo. Tohle je důležitý aspekt, který by bylo dobré si uvědomit. Takže demonstrující, ať už v ČR nebo namátkou v Indii, Rakousku, USA či v samotném Norsku zřejmě nebudou zfanatizovaní lidé, kteří schvalují špatné zacházení rodičů s dětmi a odpírají dětem právo na dětství v podobě harmonické pěstounské rodiny. Redaktor německé televizní stanice Deutsche Welle reportáž zakončil slovy, že v Norsku je Barnevern zlým snem každého rodiče.  Ale kdo ví, možná ČT přinese další pořad, který nám opět mnohé vysvětlí a uvede na pravou míru.  

 

Magazín Focus on Europe není na internetu k dispozici v českém znění, proto je v článku odkaz přímo na stránky německé televize Deutsche Welle. 

 

Autor: Hana Macharáčková | neděle 20.3.2016 18:34 | karma článku: 40,25 | přečteno: 3121x
  • Další články autora

Hana Macharáčková

Jak Vídeň demonstrovala proti Barnevernu (fotoblog)

Žádná česká antinorská hysterie či nenávist. Proti praktikám norské sociální služby se minulou sobotu protestovalo napříč kontinenty (samotné Norsko také nebylo výjimkou, zde dokonce proběhly demonstrace v pěti městech).

18.4.2016 v 10:00 | Karma: 24,96 | Přečteno: 753x | Diskuse| Fotoblogy

Hana Macharáčková

Německo plné extremistů! Chování mnohých imigrantů to jen potvrzuje.

"Německo trpí: Počet zločinů s extremistickým podtextem vzrostl" "Nenávistné nápisy i žhářské útoky. Extremismus v Německu stoupl o třetinu"..... Tyto novinové titulky by neměly nikoho nechat na pochybách,

12.2.2016 v 18:33 | Karma: 42,24 | Přečteno: 3110x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Pohádka o integraci nejen sexuálně frustrovaných mladíků

Evropská populace se rozdělila na dva tábory, kdy jeden tvrdí, že by měly Evropanky své chování a oblékání přizpůsobit těm, kteří hledají na starém kontinentu azyl a ty, kteří pořád disponují zdravým rozumem a požadují

15.1.2016 v 10:40 | Karma: 39,96 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Německo v šoku! Útoky organizovaných gangů nebo sociologické pozorování jiné kultury?

Organizovaný gang stovek mužů severoafrického a arabského původu zaútočil o silvestrovské noci na ženy v několika německých městech. Česká veřejnost se o této závažné situaci dovídá s několikadenním zpožděním.

6.1.2016 v 11:09 | Karma: 42,69 | Přečteno: 2945x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Se kterou evropskou metropolí budeme soucítit příště?!

Zamezit multikulturnímu šílenství, které svojí bezbřehou a zaslepenou tolerancí umožnilo těm, kteří jsou absolutně netolerantní, páchat zvěrstva ve jménu jejich představ o pojetí světa, půjde asi těžko.

14.11.2015 v 19:34 | Karma: 37,57 | Přečteno: 1279x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Hlava XXII norského Barnevernu. Sám Joseph Heller by žasl!

O děti, které vám byly Barnevernem odebrány, můžete bojovat. Jenomže tím, že je chcete zpět, vlastně dokazujete to, že jste špatný rodič, protože nechápete, že nikdo se o vaše děti nepostará lépe než Barnevern a jeho lidé.

17.10.2015 v 18:25 | Karma: 33,10 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

V rámci multikulti osvěty navrhuji bojovou hru: "Nech mě projít do Německa!"

V rámci eskalujícího tématu uprchlictví byl vydán manuál pro učitele občanské výchovy na základních školách, který by měl radit, jak s dětmi mluvit o migrantech tak, aby si vytvořily názor bez

9.10.2015 v 19:02 | Karma: 34,95 | Přečteno: 1353x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

OSN kritizuje Maďarsko v přístupu k migrantům! A kdy začne kritizovat chování migrantů?

Za to, že se Maďarsko postavilo k imigrační situaci zodpovědně, ctí dohodu, ke které se zavázalo a brání hranici schengenského prostoru, je vystaveno na pranýř a stalo se tak žhavým kandidátem

19.9.2015 v 19:04 | Karma: 43,48 | Přečteno: 2508x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Jak se boří mýty o uprchlících

Každým dnem přibývá v Evropě uprchlíků. A to zdaleka nejen z válkou zmítané Sýrie. Každým dnem současně přibývá problémů spojených s vyhrocenou imigrační situací, kterou už mnohé země nejsou schopny zvládat.

30.8.2015 v 18:54 | Karma: 35,91 | Přečteno: 1957x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Nahradí uprchlíci neschopné? Sebemrskačství údajně hnusného Česka pokračuje. (Úvod do praktické oikofobie, III. část)

Pomyslná hitparáda o to, kdo víc zesměšní či urazí svůj národ a své spoluobčany, nezná mezí. Dokonce to místy vypadá, že mnohým nestačí evidentní demagogické poznámky, ale gradují je do míry demagogie ad absurdum.

7.8.2015 v 18:10 | Karma: 41,50 | Přečteno: 2857x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Čeští křupani v Chorvatsku a imigrant Praotec Čech na Řípu. Úvod do praktické oikofobie (II. část)

(Upozornění - text je ironické zamyšlení nad urážejícími poznámkami k Čechům) Zřejmě jste také už zaslechli řeči o tom, že Češi by nejraději komentovali a soudili celý svět, většina z nich ale nebyla dál než v Chorvatsku

26.7.2015 v 18:59 | Karma: 27,76 | Přečteno: 2641x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Učte se nenávidět svůj národ! Úvod do praktické oikofobie (část I.)

V poslední době přibývá zejména ve virtuálním prostředí mnoho pozoruhodných postřehů o tom, jací jsou Češi přinejmenším omezení burani. Sobečtí burani zavrtaní do svých malicherných problémů,

11.7.2015 v 18:50 | Karma: 39,61 | Přečteno: 2948x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Sluníčková foto akce "Solidaritu s uprchlíky # přijímám" skončí u pózování nebo bude naplněna rozdělováním si uprchlíků mezi fotografované osoby?

Jako alarmující situaci už vnímám fakt, kdy i vrcholní politici, když chtějí vyjádřit svůj názor na závažnou migrační situaci v Evropě, prokládají své projevy slovy: nejsem rasista, nejsem xenofob ...... Kam jsme se to dostali?

20.6.2015 v 19:08 | Karma: 47,68 | Přečteno: 15983x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

"Rasistická kriminální kampaň IvČRN", "hejtři" a "uprchlíci"

Rasismus a xenofobie se staly synonymy slov odůvodněné obavy a obezřetnost, a zabydlely se v dnešní mluvě tak dokonale, že prakticky každodenní výtky na adresu rasistické společnosti xenofobních Čechů už asi nikoho nepřekvapují

11.6.2015 v 10:28 | Karma: 43,21 | Přečteno: 4361x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Čeká Evropu osud Černobylu? .... aneb humanitární experiment

Máme obavy z toho, co může obrovská imigrační vlna mířící do Evropy způsobit? Máme obavy z uprchlíků z Afriky či arabského světa? Máme obavy ze zvýšené kriminality?

29.5.2015 v 10:25 | Karma: 36,21 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Pohladit dítě? Fuj! Učte ho souložit a masturbovat.

Tak Norové už jsou zase o kus vepředu. Zase o kus dál! Slovy klasika se však ptám, zda-li to bude stačit a přemýšlím, jak vkusně pojmenovat ona místa, kam se až v rámci své civilizovanosti mohou brzy dostat.

15.5.2015 v 10:20 | Karma: 43,40 | Přečteno: 8783x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Více uprchlíků do ČR a EU! Pomoc nebo sebedestrukce?

Může český občan za tragédie, ke kterým dochází ve Středozemním moři? A může vůbec český občan za stav, ve kterém se africké země či země Blízkého východu nacházejí?

24.4.2015 v 7:31 | Karma: 37,16 | Přečteno: 1743x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Paradoxy Moniky Le Fay

Myslím, že máme velký problém. Jednak cynismus novinářů a jednak mravní relativizaci. Já jsem na to prostě strašně háklivá a vadí mi, když se zaměňuje dobro za zlo a když někdo s obětí zachází jako s pachatelem. Je potřeba se proti těmto jevům vymezovat a dávat tak najevo, že nám toto jednání není lhostejné.

15.4.2015 v 18:23 | Karma: 33,64 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Strašidlo islamofobie v Evropě a jeho vymítání

Poznatky zachycené na přednášce Matěje Metelce "Evropou obchází strašidlo islamofobie" konané Generací Z (Vysoká škola levice - komunitní vzdělávání nejen studentů brněnských vysokých škol) dne 24.3.2015 v Brně.

26.3.2015 v 7:27 | Karma: 40,24 | Přečteno: 5637x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Z manuálu uvědomělého multikulturalisty

Hlavním předpokladem k tomu, jak být uvědomělý a pokrokový multikulturalista, je, abyste se pohybovali a hlavně bydleli v místech, která jsou důsledně oddělena od míst, kde byste mohli s jinou kulturou vůbec přijít do styku. Je úplně jedno s jakou kulturou a jak kulturně se projevující, hlavní zásada zní - daleko od ní. Jedině tak si zachováte nestranný a nezaujatý postoj.

19.3.2015 v 18:35 | Karma: 39,29 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3791x
Jedna z mnoha. Jinak hlavně máma. 

 

 

Email: hana.machar@seznam.cz 

Seznam rubrik