Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čeští křupani v Chorvatsku a imigrant Praotec Čech na Řípu. Úvod do praktické oikofobie (II. část)

(Upozornění - text je ironické zamyšlení nad urážejícími poznámkami k Čechům) Zřejmě jste také už zaslechli řeči o tom, že Češi by nejraději komentovali a soudili celý svět, většina z nich ale nebyla dál než v Chorvatsku 

a to ještě akorát tak se "sexy" baťůžkem z holešovické tržnice naplněným paštikami s procházející záruční lhůtou.

V současné době, kdy je jedním z hlavních diskusních témat  imigrační situace, se podobných příměrů o upocených Češích, kteří neznají mapu a jsou schopni hledat Libyi v Patagonii, můžete dovědět celou řadu. Nedávno jsem se setkala s názorem hate free dívky, kterou znepokojuje to, že leckterý český občan se z nepochopitelných důvodů bojí muslima a přitom většina z nich žádného ani neviděla..... možná tak maximálně z vlaku..... Prý je mezi našimi lidmi hodně nenávisti. Nenávisti vůči tomu, co vlastně vůbec neznáme. Ale jak jsem uvedla už v minulé části  (zde současně bližší vymezení pojmu oikofobie), moderní doba si zřejmě žádá své a v rámci vymezení se proti nenávisti ke všemu cizímu či příchozímu, bychom mohli s tou údajnou nenávistí trochu zapracovat a zkusit se zamyslet nad tím, co jsme vlastně sami zač. 

Dnešní zamyšlení věnuji dvěma zajímavým nelichotivým postřehům, se kterými jsem se v posledních dnech setkala a které mi přijdou docela nefér, urážející a zavádějící.  Jeden se týká příchodu Praotce Čecha do země zaslíbené a druhý českému folklóru, jakým je trávení dovolené v typicky buranské destinaci, jakou je Chorvatsko. Vzhledem k jejich údernosti bych se nebála zařadit je do našeho "kursu" oikofobie a správně demagogicky se s nimi vypořádat. Takže hurá do toho: 

Byť Češi zaujímají velice rezervovaný až hysterický postoj k tomu, aby s radostí vítali nové evropské obyvatele, se kterými budou nadšeně budovat multikulturní ráj, vůbec si neuvědomují, že i Praotec Čech byl vlastně imigrant. Ano, imigrant (NE migrant), který svou družinu zavedl do krajiny obývané, byť velice poskrovnu, germánskými  kmeny. Takže určitě není od věci zamyslet se nad tím, zda i my, jeho potomci, nejsme vlastně také imigranty. Před pár dny se tento názor dokonce prezentoval na demonstraci, která proběhla v Praze na podporu solidarity s uprchlíky a vymezení se proti šíření nenávisti. Přemýšlím o tom, že je jistě vhodné zamýšlet se o svém původu a výskytu na určitém teritoriu. Můžeme se dostat nejen k podstatě svých historických kořenů, ale můžeme o těchto záležitostech polemizovat rovněž ve filosofické či duchovní rovině. Zjistíme pak, že jsme vlastně imigranty v několika významech.  

Shrnuto - Češi si dělají domovské nároky na území, přičemž je pravděpodobné, že ho jejich předci někomu zabrali. A to i s tím všude oplývajícím mlékem a strdím, o které se většina z nich nehodlá v současné době dělit s potřebnými příslušníky jiných národů či družin. Jak nesolidární. Jakoby si nedokázali uvědomit a přiznat výše uvedené informace o jejich imigrantství v krajině uprostřed Evropy. 

V letních měsících si už tradičně můžeme oživit nejrůznější originální poznatky o českém cestování po Chorvatsku. Mnozí z pravidelných návštěvníků této nedaleké přímořské země sice tvrdí, že je to krásná země s kouzelnou přírodní scenérií a úžasným čistým mořem. Nepochybně přidají ještě fakt, že vzhledem k její blízkosti  pak v případě jakýchkoliv komplikací mohou bez problémů zvednout kotvy a vrátit se domů. Ale možná je to jinak a malebnost chorvatské krajiny není tím hlavním důvodem. Vzdálenost zřejmě ano, neboť není potřeba zainvestovat závratné sumy do dopravy a současně není nutné cestovat letecky. Tím pádem si tak šetrní Češi můžou do toho baťůžku s 4 pruhy nabrat značné množství potravin koupených v akci či výprodejích, aby nenechali majlant v restauracích. Současně dalším důvodem je zřejmě fakt, že v komunikaci s Chorvaty není potřeba jazyková vybavenost, kterou Češi nijak zvlášť neoplývají. Chorvati, profitující z českého nadšení k jejich vlasti, jsou navíc shovívaví k estetickým excesům, kterými jsou Češi známí nejen na Jadranu. Promenáda v sandálech s vyšponovanými fuseklemi, které jim byly jako pozornost přibaleny k tomu sexy baťůžku na tržnici, jistě není žádným povznášejícím zážitkem, zejména pokud si dotyční zapomněli přibalit i antiperspirant, případně na sebe hodit jiný outfit než ten, ve kterém na Jadran před pár dny přicestovali.   

 

 Na závěr dnešního pojednání o několika dalších zajímavých postřezích, které by se daly využít pro bližší vstup do oikofobie, bych ještě zmínila možnou pomůcku: Pokud máte za sebou nějaký dlouhodobější pobyt v cizině, či dokonce trvale žijete v zahraničí, je možné, že si s oikofobií potykáte snadněji a dříve než ostatní. Potenciálně můžete mít lepší předpoklad k tomu, abyste postoje či chování Čechů kriticky komentovali s vědomím, že jsou vám již české bačkory malé a spíš než nějaký Praotec Čech je vašim předkem minimálně král Šalamoun.

 

 

Autor: Hana Macharáčková | neděle 26.7.2015 18:59 | karma článku: 27,76 | přečteno: 2641x
  • Další články autora

Hana Macharáčková

Jak Vídeň demonstrovala proti Barnevernu (fotoblog)

Žádná česká antinorská hysterie či nenávist. Proti praktikám norské sociální služby se minulou sobotu protestovalo napříč kontinenty (samotné Norsko také nebylo výjimkou, zde dokonce proběhly demonstrace v pěti městech).

18.4.2016 v 10:00 | Karma: 24,96 | Přečteno: 753x | Diskuse| Fotoblogy

Hana Macharáčková

Únik nekorektních informací v České televizi! Mýty a realita.

ČT 24 v rámci magazínu Focus on Europe německé veřejnoprávní televize Deutsche Welle odvysílala dne 19.3.2016 dokument o norském Barnevernu. Na tom by nebylo nic divného,

20.3.2016 v 18:34 | Karma: 40,25 | Přečteno: 3121x | Diskuse| Společnost

Hana Macharáčková

Německo plné extremistů! Chování mnohých imigrantů to jen potvrzuje.

"Německo trpí: Počet zločinů s extremistickým podtextem vzrostl" "Nenávistné nápisy i žhářské útoky. Extremismus v Německu stoupl o třetinu"..... Tyto novinové titulky by neměly nikoho nechat na pochybách,

12.2.2016 v 18:33 | Karma: 42,24 | Přečteno: 3110x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Pohádka o integraci nejen sexuálně frustrovaných mladíků

Evropská populace se rozdělila na dva tábory, kdy jeden tvrdí, že by měly Evropanky své chování a oblékání přizpůsobit těm, kteří hledají na starém kontinentu azyl a ty, kteří pořád disponují zdravým rozumem a požadují

15.1.2016 v 10:40 | Karma: 39,96 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Německo v šoku! Útoky organizovaných gangů nebo sociologické pozorování jiné kultury?

Organizovaný gang stovek mužů severoafrického a arabského původu zaútočil o silvestrovské noci na ženy v několika německých městech. Česká veřejnost se o této závažné situaci dovídá s několikadenním zpožděním.

6.1.2016 v 11:09 | Karma: 42,69 | Přečteno: 2945x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3791x
Jedna z mnoha. Jinak hlavně máma. 

 

 

Email: hana.machar@seznam.cz 

Seznam rubrik